Hooggerechtshof dwarsboomt uitdaging tot herstelactie door ARC

[ad_1]

Leners kunnen de hoge rechtbanken niet benaderen voor verlichting van herstelinspanningen door vermogensreconstructiebedrijven, oordeelde het Hooggerechtshof deze week.

De uitspraak komt nadat Phoenix ARC Pvt. betwistte een ongunstige uitspraak van het Karnataka High Court, waardoor het geen contributie ter waarde van Rs 117 crore kon recupereren. Het hooggerechtshof had, zonder de redenen te specificeren, een status-quo-bevel uitgevaardigd, wat betekende dat Phoenix ARC niet kon verhuizen voor het bezit van de verhypothekeerde eigendommen van twee leners – Vishwa Bharati Vidya Mandir en St. Ann’s Education Society.

Phoenix ARC betwistte dit bevel en voerde aan dat de enige remedie die beschikbaar is voor de leners zou zijn op grond van artikel 17 van de SARFAESI-wet. De bepaling stelt een benadeelde lener in staat zich te wenden tot de rechtbank voor de invordering van schulden om verlichting te zoeken tegen de executiemaatregelen van de geldschieters. De terugvorderingsactie kan niet worden aangevochten door middel van een dagvaarding bij het hooggerechtshof, aldus de ARC.

Het hoogste hof was het daarmee eens en zei dat het hooggerechtshof, tijdens het uitoefenen van zijn jurisdictie, verplicht is om te overwegen of de lener een alternatief rechtsmiddel had. In dit geval moet de vrijstelling worden aangevraagd op grond van de SARFAESI-wet, benadrukte het.

Verder verwierp de hoogste rechtbank ook het argument van de leners dat de ARC een openbare functie vervulde en eerlijk moest handelen bij het omgaan met de zekerheid. “Er was geen openbare functie die werd uitgeoefend door de ARC die de uitoefening van de jurisdictie van de dagvaarding zou kunnen rechtvaardigen”, zei de rechtbank.

De rechtbank van rechters MR Shah en BV Nagarathna merkte op dat de procedure voor het hooggerechtshof het verdiende om te worden afgewezen en legde een kostprijs van Rs 1 lakh elk op aan de twee leners die het hooggerechtshof hadden benaderd met de dagvaardingsverzoeken.

.

[ad_2]

Source link

Leave a Comment